lauantai 30. heinäkuuta 2016

Kaviot kuntoon

Marlien kaviot on lohkeillut aika paljon sen jälkeen, kun sille laitettiin joskus alkuaikoina sivukäänteelliset kengät. Sivukäänteet söi kaikista kavioista reunat pois ja sen jälkeen niiden lohkeilu on jatkunut vaan kokoajan. Talvella hokkikengät pysyivät älyttömän hyvin jaloissa kiinni, vaikka pelkäsin jo alkuun, että ne ainakin tipahtelee sitten viikon välein. Talven aikana ei kenkiä montaa kertaa uudestaan laitettu, ja muistaakseni jossain välissä ne oli jo pakko ottaa pois ja kaviot vuolla koska ne kasvoivat niin pitkiksi.

Nyt kesällä taas kaviot on ruvennut lohkeilemaan ja nyt kun meillä on käytössä kuitupohjainen maneesi, laidun ja kenttä, eikä maastoilla paljoa, voidaan ainakin kengät ottaa pois. Joskus takakengät olikin irti vähän aikaa, mutta silloin kaviot kuluivat soratiellä ratsastaessa liikaa ja oli pakko kengittää.

Olen saanut hyviä vinkkejä kavion laadun parantamiseen:

1. Kengättömyys
Vahvistaa kavioita eniten, kun hevonen otetaan kengästä pois. Jossain sanottiin myös tämän auttavan kompastelemiseen, siihen se toivottavasti auttaa myös, koska Marlie kompastelee aika paljon.

2. Biotiini
Syötetään parantamaan karvapeitettä, ihoa ja kavioita. Valitsin Racingin Biotiinin, koska siinä on lisänä myös muita hivenaineita, jotka ovat tarpeellisia. Purkissa lukee, että kavioiden vahvistamiseen täytyy syöttää vähintään 3kk, yleensä puhutaan puolesta vuodesta.

3. Vesi ja juuriharja
Moni uskoo vanhan kansan tapaan, jossa lasketaan vettä kavioille ja hierotaan juuriharjalla kavion pintaa, jotta sinne imeytyy vettä. Itse olen vähän skeptinen tämän suhteen, mutta olen kuullut positiivista palautetta. Ja toisaalta Marlien kaviot oli parhaimmassa kunnossa talvella, kun ne oli paljon kosteana lumesta.

Näiden lisäksi on markkinoilla erilaisia kivennäisiä ja muita valmisteita, joilla on ollut todella hyviä suosituksia kavion kasvun ja laadun parastamisen kannalta. Me kokeillaan joitakin näitä konsteja nyt, sekä lisätään ruokaan vielä öljyä. Jos ensi keväänä näyttää vielä siltä, että kaviot eivät kasva vahvemmiksi, otetaan järeämmät keinot käyttöön.

Pelkästään kenkien poista ottamisella ja vuolemisella kavioista lähti aika hyvin kaikki lohjennut aines pois ja nyt ne näyttää ihan hyviltä.. Koitetaan siis pitää nyt kengättömänä niin kauan, kuin mahdollista, talveksi on varmaan pakko kengät laittaa.