torstai 13. heinäkuuta 2017

Chia de Gracia - munkinpippuri

Tällä kertaa meillä testaillaan Munkinpippuria. Chia de Gracian laajasta yrttivalikoimasta tämä on ollut pisimpään meidän hankintalistalla.

Chia de Gracian kotisivuilla tuotteesta kerrotaan näin:

Munkinpippuri on hormoneja tasapainottava yrtti. Käytetään hormonaalisiin ongelmiin, kuten helpottamaan ja tasaamaan tammojen kiimaoireita sekä kiimakierron säännöllistämiseen. Munkinpippuri auttaa myös imettävien tammojen maidontuotannon stimulointiin, orimaisen käyttäytymisen vähentämiseen sekä cushingintaudin tasaamiseen.  Munkinpippurilla on myös hyönteisiä karkottava ominaisuus, joten se sopii myös kesäihottumaiselle.Annostus on noin 1-2 rkl vuorokaudessa jatkuvalla syötöllä, tai kiiman aikana 3rkl/vuorokausi.

Meillä syy tämän yrtin testaamiseen oli juurikin Marlien kiimaongelmissa. Kevään jälkeen se tuntuu olleen jatkuvasti ainakin jonkinlaisessa kiimassa, välillä vähän pienemmillä oireilla ja välillä taas ihan mahdottomilla. Se pissaili jatkuvasti heiniensä päälle ja kulki häntä pystyssä muiden hevosten edessä.Meillä on yrttiä syötetty nyt noin kolmisen viikkoa reilulla yhden ruokalusikan päiväannoksella. Maistelin itse myös siemeniä pussista ja mietin, mahtaako ne kelvata meillä hevoselle ollenkaan. Marlie saattaa välillä olla tosi nirso, esimerkiksi banaani on sen lempiherkku ylitse kaikkien, mutta se ei kelpaa kuin tuoreena. Kuivatut banaanilastut syljetään heti pois suusta mikä.on sinänsä harmi, koska kuivattuja lastuja olisi paljon helpompi esimerkiksi säilyttää kesällä tallissa.

Vauhtia tuntuu piisaavan!

Tällä hetkellä en ole kiimaoireita sen pahemmin hevosella huomannut, vaikka se sai laidunkaveriksi myös ruunalaumasta erään herran jolle ollaan häntää nosteltu pitkin kevättä ja kesää. Siemenet maistuvat myös ruuan seassa kokonaisina ilman ongelmaa. Myöskään normaalista poikkeavaa pissailua ei enää ole ollut ainakaan omaan silmääni. Syöttämisen aloituksen jälkeen hevonen on kyllä ollut paljon kuumempi ja säpsympi, sekä liikutuksessa erittäin reipas. Siitä en tiedä, liittyykö tämä asiaan ollenkaan, koska hevoset ovat siirtyneet samaan aikaan myös laitumelle, joka saattaa sekin lisätä energian määrää hevoseen.Ostin kokeiluun pienimmän pakkauskoon mitä tuotteesta löytyi ja uskon että tällä syöttömäärällä se riittää vielä pitkään.

Saatan jossain kohtaa innostua itsellenikin yrttiä kokeilemaan ja tulen varmasti raportoimaan omista kokemuksistani myös. Jatkossa ma alamme kokeilemaan myös muita meille mahdollisesti tarpeeliisia yrttejä, joten lisää postauksia niistä on varmasti luvassa.