keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Parempia uutisia klinikalta!

Mara ja Karin

Käytiin Porin hevosklinikalla kuvauttamassa ja Marlien jalat pari viikkoa sitten. Takapään kankeus ja haluttomuus liikkumiseen jatkui vasemman takajalan piikityksen jälkeen, joten seuraava vaihtoehto oli kuvata jalat. Myös eläinlääkärin kädessä kotitallilla, oli kinner lämmin edellisen päivän liikutuksen (ja kylmäyksen) jälkeen. Marlie meni suht koht hyvin koppiin kotoota lähtiessä ja oltiin varattu hyvin aikaa lastaukseen. Ensin juoksutettiin Marlieta klinikan pihassa ja eläinlääkäri katsoi liikettä ja taivutteli. Tällä kertaa ei vasen takanen reagoinutkaan taivutukseen, vaan oikea! Itse olin varma, että oltiin jossain kohtaa menty sekaisin ja se oli sama jalka yhä edelleen. Siirryttiin sisätiloihin, rauhoitettiin hevonen ja alettiin kuvaamaan jalkoja. Marlie vähän kammoksui klinikan sisätiloja ja kumimattoa, sekä otti pihassa kimmokkeita ohi ravailevista hevosista. Korvapallot se ravisteli reissun aikana pois ainakin kymmenen kertaa, mutta oli muuten erittäin rauhallinen ja kiltti.
Kuvista paljastuikin oikean takajalan alanivelessä etupuolella kalkkeumaa, joka on luutunut. Se on ns. ylimääräistä ja haittaa liikkeessä. Sen sijaan vasemman takajalan kinner oli täyttynyt nivelnesteestä, nivelrako täyttynyt ja noussut, niin kuin sen kuuluisikin olla! En itse uskonut todellakaan, että piikitys olisi auttanut siihen noin hyvin, mutta pakko se oli uskoa, kun kuvat omin silmin näki. Viimeksihän nivelneste oli ihan vetistä ja nivelet painautuneet yhteen, kun neste oli vähissä ja ohutta. Muuten jalat oli hyvät kuvien perusteella, irtopalojenkin osalta.

Mara ja Karin maastossa
Kyselin vaivasta ja siitä, kannattaisiko sitä lähteä hoitamaan. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, että ehdottomasti. Jatkosta saatiin liikunnan suhteen neuvoksi käyntiä ja laukkaa, ravi on huonoin vaihtoehto tässä tilanteessa. Muuten kuulemma täytyy mennä muuten niin, miten toinen pystyy. Vaivahan ei mihinkään sieltä katoa, ja oireita voi vaan helpottaa piikityksillä. Tässä kohtaa pitäisi riittää kuulemma piikitys vuoden välein, mutta tarvittaessa 6kk välilläkin voidaan mennä.

Oikean takajalan "uuden" löydöksen hoidoksi saatiin heti piikitys niveleen kortisoni+hyaluroni, ja puhetta oli toisesta piikityksestä noin parin-kolmen viikon päästä. Loppupäivän Marlie sai olla tarhassa ja yön sisällä, seuraavana päivänä sen sai laittaa jo laitumelle. Sen jälkeen piti pitää vapaata 3-4 päivää liikutuksesta, ja sen jälkeen sai palailla pikkuhiljaa asteittain normaaliin liikutukseen.


Laitsal on kivaaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti