sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Hevosen ruokinta kuntoon

Vuoden alussa kirjoitin tämän postauksen liittyen Marlien ruokintaan. Silloin se sai kauraa, Progressia, magnesiumia, ja pellavaista. Kauran tilalle koitettiin hetkeksi Peacemakeria, jotta hevonen olisi hiukan rauhallisempi. Se oli ilmeisesti saanut silti samaan aikaan vielä kauraa, joten ei se ainakaan käytökseltään muuttunut.

Kesällä, kun kaviot lohkeili sivuilta, aloin laidunkaudella syöttää Marlielle Racingin biotiinia. Sen sekaan oli saatava jotain, joten yleensä heitin sekaan vähän merisuolaa, öljyä ja banaania ja leipää. Ilman banaania tai muuta herkullista mössöä ei biotiinijauhe laskenut kurkusta alas.Nyt hevosen tallille palattua oli aika itse miettiä ruokintaa. Joskus aikaisemminkin Peacemakerin sijasta harkitsin Greenlinea, koska omien kokemusteni mukaan se on aina hevosille maistunut. Siinä on juuri niitä aineita, joita Marlie tarvitsee ja niitä vähemmän, joita se ei niin paljoa tarvitse. Lisäksi se tykkää kauheasti kaikista liotettavista ruuista joista tulee kunnon mössöä. Kaura on nyt siis toistaiseksi ainakin jätetty kokonaan pois. Lisäksi mielestäni öljy on hyvä lisä ruokintaan, siinä on paljon energiaa ja se tekee hyvää vatsalle, karvalle jne. Ainakin viimevuotiseen huonoon karvanlaatuun toivon siitä olevan nyt apua. Lisäksi hain vielä sangollisen seosmelassia, josta juotan aina ämpärillisen liikunnan jälkeen. Sitä voi myös lisätä ruan sekaan lisäämään maittavuutta. Hyvin näytti kaikille kelpaavan melassivesi, kun kokeiltiin tarjota. Suolakivi on tarhassa aina, mutta olen joskus lisännyt suolaa hiukan melassiveden joukkoon.
Ruokintaan kuuluu nyt siis:

n. 1d öljyä
Biotiini
Pellava
Greenline  n. 0,5l

sekä melassivesi liikunnan jälkeen + suola. Sekä tietysti paljon heinää.

Tällä on aloitettu nyt ensimmäinen viikko laidunkauden jälkeen. Nyt täytyy seurata tarkkaan, että hevonen pysyisi suurinpiirtein näissä mitoissa, kun se nytkin on. Rehumäärät varman vielä nouevat, tai jotain tulee lisää. Se riippuu siitä, miten hyvässä kunnossa hevonen tällä ruokinnalla pysyy.
Lisäksi tietysti talven laiska liikuttelu varmasti vaikuttaa siihen, että myös lihakset katoavat pikkuhiljaa. Tänä vuonna koitetaan pitää hevosta enemmän liikkeessä monipuolisella liikunnalla.

Aion nyt seurata Marlien laihtumista (tai lihomista) mittailemalla sitä mittanauhalla tasaisin väliajoin. Kirjaan lukemia ylös meidän vihkoon, ja ensi keväänä saatan tuloksia julkaista tänne, ja mahdollisesti pohtia mikä on asioihin vaikuttanut ja millä niitä voi parantaa.

Tällä hetkellä hevonen tuntuu ainakin mukavan rauhalliselta, ei juokse liiemmin alta pois liikutuksessa ja muutenkaan ole liian energinen tai herkän oloinen. Lisääntyneeseen energiaan talvella vaikuttaa myös ehdottomasti se, että ulkoiluaika rajoittuu kesän 24 tunnista noin puoleen, kun yöt ollaan oltu tallissa.


Onko muilla samanlaisia ongelmia hevosten ruokinnan suhteen? Mitä mahdollisesti ehdottaisit meille?