maanantai 4. marraskuuta 2019

Kun on aika päästää irti

Toivon ettei kenenkään tarvitsisi blogia löytää tämän asian äärellä pohtien, mutta valitettavasti se kuuluu jokaisen hevosenomistajan elämään ennemmin tai myöhemmin.
Ajattelin kerätä tähän postaukseen omia tietojani ja kokemuksia liittyen hevosen lopetukseen. Juttelimme parin bloggaajan kanssa Marlien lopetuksen aikaan ja tuli ilmi, että netistä löytyy harmittavan vähän tietoa asiaan liittyen.

Itse olen joutunut lopetuttamaan kolme omaa hevosta, tai kaksi hevosta ja yhden ponin. Minulta lähtenyt kolmas hevonen Toivo tuli Marlien lopetuksen jälkeen meille tammikuussa, mutta paljastui pian niin vaivaiseksi ja huonokuntoiseksi, että oli parempi päästää se pois. Toivo oli pikkuruinen lv-ruuna. Surkuhupaisaa tässä on se, että tätä tekstiä aloittaessani kirjoittamaan joulukuussa 2019, olin kirjoittanut että minulla ei ole kokemusta hevosen viemisestä teuraaksi. Nyt tätä kirjoitusta viimeistellessäni toukokuussa 2020 olen ehtinyt jo senkin kokemuksen kartuttamaan..

Marlien viimeisiä päiviä 

 Kun päätös on tehty ja alkaa pohdinta lopetustavasta ja ruhon hävityksestä, sitä löytää itsensä epätoivoisena selaamassa nettiä etsien muiden kokemuksia asiaan liittyen. Toivon että tästä on sinulle hyötyä päätöksessäni, jos olet löytänyt blogiini tämän asian äärellä.Teurastamo 

+ on varmaankin ekologisin ja helpoin ratkaisu jos hevonen on lääkitsemätön ja teuraaksi kelpaava, sekä pystyy vielä matkustamaan. Liha menee hyötykäyttöön ja ainakin pienissä teurastamoissa otetaan nykyään hevoset mahdollisuuksien mukaan heti aamulla ennen muita teurastuksia. Omistaja/saattaja saa päätöksensä mukaan olla paikalla myös lopetushetkellä. Lopetus on nopea.

- Huonoina puolina teurastuksessa monet sanovat sitä, että hevonen haistaa ja aistii paikan päällä asiat. Jos hevonen stressaa kuljetusta tai jännittää uusia paikkoja, voi olla ikävää kuljettaa se vieraaseen paikkaan viime hetkillä. Toivo ei mielestäni ollut erityisen hermostunut. Enemmän utelias ja jäi "huoneeseen" syömään rehujaan rauhassa, kun me poistuimme paikalta.

€ Ruhosta saa korvauksen. Olen kuullut että summa on yleensä 60-80e hevosesta. Tuttuni sai isosta hevosestaan takaisin 120e ja olin hyvin yllättynyt kun omalle tilille pienestä Toivosta kilahti tilateurastamolta 170e! Vaikka raha ei menetystä korvaakkaan, niin aina se on mukavampi saada jotain takaisin, kun laittaa satasia hevosen lopetukseen.
Kotona lopetus eläinlääkärin toimesta

+ tuttu ympäristö on hevoselle turvallinen ja stressitön, sitä ei tarvitse kuljettaa mihinkään, sekä hevoskaverit saavat mahdollisesti hyvästellä sen. Eläinlääkäri rauhottaa hevosen hyvin ennen toimenpidettä, joten se ei ehdi stressata. Lopetustavan saa myös itse päättää lääkkeellisen lopetuksen ja ampumisen väliltä. Toki metsästäjäkin voi tulla hevosen ampumaan turvalliseen paikkaan kotiympäristöön.

- Eläinlääkärin hinta ja ruhon hävitys ovat miinuksia. Lääkkeellinen lopetus on kalliimpi, kuin ampuminen. Pohjavesialueella ei saa haudata ruhoa, joten sille on järjestettävä muu hävitys. Jos ruho odottaa hautausta/kuljetusta kauan, ei ole kivaa, että se lojuu pihassa. Marlie odotti seuraavan päivän iltaan pihassa, että se noudettiin Honkajoelta kyytiin.

€ Eläinlääkärin käynti tietää aina rahan menoa, sen jokainen tietää. Meillä lääkkeellinen lopetus maksoi Satakunnassa 208 euroa. Toffeen kohdalla summa oli muistaakseni hiukan alle parin sadan, toki sen lopetuksesta on aikaakin jo useampi vuosi.

Toffee syömässä viimeisiä porkkanoita


Ampuminen metsästäjän toimesta

+ Voi onnistua kotikulmilla ilman kuljettelua, ruho menee hyötykäyttöön ja lähtö on nopea.

- Jos hevonen täytyy kuljettaa toiseen paikkaan ja se stressaa siitä. Olen myös kuullut kauhutarinoita pieleen menneistä lopetusyrityksistä, joten asialle kannattaa aina hankkia asiansa osaava henkilö.

€ Metsästäjä lopettaa hevosen yleensä sitä vastaan, että saa lihan omaan käyttöön. Jos hevonen pitää kuljettaa lopetuspaikkaan, siitä saattaa tulla kustannuksia jonkun verran.


Ruhon hävitys


Teurastuksessa ei luonnollisestikkaan tarvitse miettiä ruhon hävitystä. Eikä silloinkaan jos metsästäjä lopettaa hevosen ja haluaa lihat omaan käyttöön. Kotitallilla lopetettaessa tämäkin on mietittävä etukäteen.
Vaihtoehtoina on ruhon toimitus Honkajoelle, hautaaminen tai tuhkaus.
Marlie haettiin Honkajoen toimesta pois pihasta ja siitä käytettiin hyödyksi se, mitä voitiin.
Toffeelle varattiin ulkopuolinen henkilö kaivamaan kuoppa, sekä hautaamaan poni. Toffee saatiin haudata sen kotitallin maille, josta olen todella iloinen. Tuhkaamisesta itselläni ei ole kokemusta, mutta sen verran tiedän, että kallista se on.
Toffeen hautauksen hintaa en muista tarkalleen, muistelisin korvauksen kaivurimiehelle olleen satasen luokkaa.
Marlien ruhon haku ja hävitys Honkajoen toimesta maksoi 167 euroa.  Olin yllättynyt kuinka harva hevostuttava tiesi mahdollisuudesta Honkajoen suhteen. Käsittääkseni he noutavat aikalailla joka puolelta suomea ruhoja, toki riippuen siitä, koska rekat ajavat sinun alueellasi.


Minulle teurastus tai ampuminen olivat Marlien lopetuksen aikaan epämieluisia lopetustapoja, koska halusin olla paikalla viimeiseen asti. En usko että olisin kuitenkaan pystynyt ampumista vieresta katsomaan. Muutoin teurastamo olisi varmaan ollut Marlien kohdalla fiksuin vaihtoehto, mutta sitä ehdittiin lääkitä aineilla, joista tuli ikuinen teurastuskielto. Marlie ei myöskään mennyt mielellään koppiin ja jännitti kuljetusta sekä uusia paikkoja, joten en olisi halunnut sellaista sen viime hetkille. Toffeen kohdalla tätä ei edes mietitty, vaan lopetus tuli automaattisesti lääkkeillä. Toffeen lopetuksenkin itse asiassa tarjoutui varaamaan silloinen tallin pitäjä, kun en itse asioista tiennyt mitään ja osannut tehdä päätöksiä.

Toivo innokkaana lähdössä viimeiselle matkalle💔


Marlie ja Toffee lähtivät eläinlääkärin lopettamana lääkkeellisesti. Marlien halusin lopetettavan myös lääkkeellisesti, mutta viimeisinä päivinä, sekä itse lopetuspäivänä mietin vielä toista vaihtoehtoa. Lääkkeelliseen kuitenkin päädyttiin.
Olen kuullut kauhutarinoita lääkkeellisesti lopetetuista hevosista. Meillä ei kummankaan kohdalla ollut mitään ongelmia ja mielestäni lopetus sujui rauhallisesti ja erittäin siististi. Toffee meni todella tokkuraan jo rauhoituksesta ja se oli vaikea saada talutettua pystyssä lopetuspaikalle. Siellä se meni heti itse makuulle ja tässä oli helppo laittaa lopetusaineet kanyyliin. Marlie rauhoitettiin myös kunnolla tallissa ja talutettiin pihalle. Ystäväni mies piteli narusta kiinni ja itse seisoin vieressä ystäväni kanssa. Kaatolääke laitettiin kanyyliin ja hevosta tuettiin narulla niin kauan kunnes se kaatui. Hevoset nukutetaan myös näin esimerkiksi leikkauksiin. Sen jälkeen kanyyliin laitettiin sydämen toiminnan pysäyttävä lääke. Lopuksi eläinlääkäri kuuntelee, että sydän on varmasti pysähtynyt.

Marlien ruho odotti kuljetusta seuraavan päivän iltaan, ja vaikka lokakuun lopulla oli jo viileää, sen ruho paisui vuorokauden aikana pressun alla todella paljon. Oli+ ikävää, kun se makasi muiden etupihalla niinkin kauan. Toivon kohdalla toivoin, että olisin voinut olla paikalla kun se lopetetaan teurastamolle, mutta eläinlääkärillä kesti niin kauan, ettemme jääneet odottamaan. Toivo jätettiin sinne syömään eväitään ja poistuimme paikalta.


Viimeinen kuva ToivostaMarlien lopetus Satakunnassa lääkkeellisenä + ruhon kuljetus Honkajoelle vuonna 2019 kustansi yhteensä n. 375 euroa.

Toivon matka päättyi tilateurastamolle Poriin. Tallin väki kuskasi Toivon kanssani sinne, joten siitä ei itselleni koitunut kustannuksia. Sain teurastamolta Toivosta korvauksen 170e.

Toffeen lääkkeellinen lopetus + hautaaminen tallin maille kustansi vuonna 2012 suunnilleen 300e.

Mainittakoon vielä loppuun, että vaikka tämä postaus olikin ehkä enemmän asiapitoinen, ei se suinkaan ollut helppo kirjoittaa. Monet itkut itkettiin tätä kirjoittaessa. En ole vieläkään päässyt Marlien lopetuksesta yli, ja heti siihen perään tuli Toivon lähtö. Toffeen lopetuksesta tulee jo 8 vuotta ja vasta nyt tuntuu, ettei sen lopetuksen muisteleminen tunnu enää niin kamalalta. Jokaista silti ikävöin joka päivä!

Viimeinen kuva Marliesta💔


2 kommenttia:

  1. Hei, kiitos tästä kirjoituksesta. Ei ole ollut varmasti helppoa tätä kirjoittaa.
    Minulta on hoitohevonen lopetettu vuonna 2002 ja usein olen miettinyt pääsikö nopeasti pois..
    Käy ihmeessä lukemaassa Ravihevonen Olympos (ducataway.blogspot.com)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentisra❤ Oli kyllä äärimmäisen vaikra teksti kirjottaa ja siksi julkasussa kesti näin kauan. Helpottavakin myös. Käyn kurkkaamassa blogisi🤗

    VastaaPoista