keskiviikko 26. joulukuuta 2018

DIY sulavesikuppi pakkasille

Tehtiin tällainen kuppi jo viime talvena kun hepat oli talven pihatossa. Silloin oli jo tarkoituksena laittaa jonkinlaista kuvaa ja ohjetta kupin teosta, mutta sen aikaiset kuvat ovat kadonneet jo johonkin. Tallille tarvittiin vielä yksi sulakuppi poneille ja meillä oli tarpeet vielä yhteen kuppiin jo valmiiksi hankittuna. Niitä oli viimetalvena tarkoitus siis tehdä suoraan par kappaletta, mutta ei tarvittukaan kuin yhtä. Tarvikkeet on kaikki muut hankittu Puuilosta paitsi lämmityskaapelit ja vikavirtasuojan on hakenut mies muistaakseni Onniselta, joten niiden tarkkaa hintaa en osaa sanoa. Porakone, puupalikat, läpivientiholkki, ja teippi löytyivät kotoa valmiiksi, joten niiden hinnat katsoin netistä. Kaapeli on itsestäänsäätyvä lämpötilan mukaan, joten jos lämpötila nousee, se ei lämmitä turhaan ja vie sähköä.

Tarpeita:


 • Muuraus/laastipalju 60l (7€)
 • Muuraus/laastipalju 90l (10€)
 • Uretaani 2kpl (yht 10€)
 • Sulanapitokaapeli 6-10m (40-70€ Puuilo)
 • Korokepalat 4kpl n.3cm (2€)
 • Alumiiniteippi 1 rulla (4€)
 • Kestävä teippi kupin reunaan esim. jesari, gorillateippi tms (5€)

Näillä pärjää jo hyvin, meillä tarvittiin lisäksi:

 • Porakone
 • Läpivientiholkki (0,5€)
 • Vikavirtasuoja (15€ K-Rauta)
 • (Paali)naru tms kupin kiinnitykseen

Ensimmäisenä kannattaa porata ulompaan, eli isompaan paljuun reiät alareunaan johdon ulostulolle, sekä johonkin yläreunaan esimerkiksi kahvan kohdalle reikä myöhempää kupin kiinnitystä varten.
Kaapeli vedetään reiän läpi ja kiristetään läpivientiholkki paikalleen. Tätä ei välttämättä tarvita, varmasti toimii ilman läpivientiholkkiakin.

Ulompi palju.Reikä porakoneella, holkka ja kaapeli holkin läpi.


Tämän jälkeen kiinnitettiin kaapeli sisempään ämpäriin alumiiniteipillä. Meillä taisi olla 4m sulanapitokaapeli, joka on kyllä liian lyhyt. 6m kaapeli kannattaa vähintään ehdottomasti ottaa. Kymmenen metrin kaapelilla uskoisin saavan jo kupin pohjan ja reunat kaapeloitua kokonaan, joka olisi tietysti paras. Kaapeli kannattaa vetää ensin kiinni teipinpalasilla ja sen jälkeen vuorata koko kaapeli vielä alumiiniteipillä kauttaaltaan. Lisäksi sisemmän, pienemmän paljun pohjaan kiinnitetään jonkinlaiset korokepalat teipillä.

Tässä kohtaa ulompaan ämpäriin oli porattu jo reikä, kaapeli pujotettu sieltä ja alettu kiinnittää alumiiniteipillä sisemmän kupin reunoihin.


Sisempään kuppiin on kiinnitetty pohjaan korokepalat (ei tarvitse noin montaa) ja kaapeli on peitetty kokonaan alumiiniteipillä.


Ulomman paljun pohjaan vedetään kerros uretaania, jonka jälkeen päälle laitetaan sisempi palju. Tähän tarvitaan jonkinlainen paino ämpärin päälle kuivumisen ajaksi.
Seuraavaksi vuorataan paljujen välinen reuna uretaanilla ja annetaan kuivua yön yli.

Uretaani ulomman ämpärin pohjalle.

Paino päälle ja reunat uretaanilla.


Ylimääräinen uretaani kannattaa leikata pois sen kuivuttua. Sen jälkeen uretaanin päälle vedetään jonkinlainen suojateippiä, meillä esim. perus ilmastointiteippiä. Teipit joutuu uusimaan välillä. Meillä meni kuppi samoilla teipeillä viime talven ja uusittiin ennen tämän talven käyttöönottoa. Tämän jälkeen ulomman kupin yläreunaan porattuun reikään voi kiinnittää vielä jonkinlaisen narun, jolla kupin saa sidottua kiinni esimerkiksi aitatolppaan. Vikavirtasuojaa kannattaa käyttää ja sähköjohto suojata mahdollisimman hyvin hevosilta. Meillä kaapelia tuli vaan kupin reunoille ja tässä toisessa kupissa päätettiin jättää se vähän alemmas reunaa. Yleensä hevoset juo aika nopeasti astiasta vettä pois ja ihan ylhäällä oleva kaapeli lämmittää tyhjiä astian reunoja. Toisaalta ylös asti kaapeloitu astia ei täynnä ollessa pääse jäätymään niin helposti. Viime vuonna tyhjemmäksi päässyt astia oli muutaman kerran ihan pahimmilla pakkasilla päässyt hiukan jäätymään pinnasta, mutta muutoin pysyi hyvin vesi sulana. Luultavasti pidemmällä kaapelilla ei olisi ollut tätäkään ongelmaa. Väittäisin myös, että kupin reunaan uretaanin suojaksi voisi käydä myös silikoni, joka olisi varmasti kestävämpi vaihtoehto teippailulle.

Näillä ohjeilla ja tarvikkeilla kuppi maksaa halvimmillaan 93€ lyhyemmällä kaapelilla, pidemmällä kaapelilla kalleimmillaan hinnaksi tulee n. 123€. Meillä tallilla tämä helpottaa vesien kuskaamista erittäin paljon ja esimerkiksi viimetalvena oli ihan ehdoton pihattohevosilla, kun ei tarvinnut huolehtia hevosten juomisesta, vaan sulaa ja mahdollisesti lämmintäkin vettä oli aina tarjolla. Nyt ei tarvitse esimerkiksi päivisin kiertää juottamassa hevosia erikseen tarhaan päivän aikana. Jos hevoset on yöt sisällä, heitetään illalla astioiden päälle vaan kannet ja ne nostetaan pois taas aamulla kun hevoset viedään ulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti